Sivrisineklerden nasıl korunabiliriz?

Yaz mevsiminin en sevimsiz misafirleri hiç kuşkusuz sivrisinekler. Kanla bulaşan bazı hastalıkları bulaştırma tehlikesi taşıyorlar, gerçi bunlar çok sık görülen hastalıklar değil ama, sivrisinek ısırığının verdiği kaşıntı ve sıkıntı özellikle çocuklarımız için büyük bir problem.

Yaz mevsiminin en sevimsiz misafirleri hiç kuşkusuz sivrisinekler. Kanla bulaşan bazı hastalıkları bulaştırma tehlikesi taşıyorlar, gerçi bunlar çok sık görülen hastalıklar değil ama, sivrisinek ısırığının verdiği kaşıntı ve sıkıntı özellikle çocuklarımız için büyük bir problem. Çocuklarımızın sivrisineklerin hedefi olmaması için bazı önlemler alabiliriz:

Çocuklar açık havadayken açık renkli, ince, mümkün olduğunca cilde kapayacak giysiler giydirin. Uzun pantolonlar, uzun kollu tişörtler hava karardığı saatlerde uygun olacaktır. Parlak renkli giysilerden kaçının.

Sivrisinekler belli vücut kokularını tercih ederler, bu yüzden bazı kişileri daha çok ısırırlar. Ne yazık ki, çocuklar da daha çok tercih ettikleri gruptadır.Kokuyla ilgilerini çekmemek için parfümlü sabun, şampuan, losyon kullanımından kaçınmak gerekir.

Sivrisineklerin faaliyette olduğu, gün batımından sonraki saatlerde çocuğunuzun açık havada oynamasına izin vermeyin.

Durgun sular sivrisinek üremesi için ideal alanlar olduğundan buralardan mümkün olduğunca uzak durun. Evin çevresinde, bahçede herhangi bir kap içinde su kalmasına izin vermeyin, çocukların şişme oyun havuzunu bile hemen boşaltın.

Cilde sürülen sinek kovucu sprey ve losyonlar, eğer özel olarak çocuklar için üretilmediyse, küçüklerde tehlikeli olabilir, doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Bebek yataklarını cibinlikle korumak, sivrisinekleri bebeğinizden uzak tutacaktır.

Kaynak: Dr. Nilüfer Toprakçı

Konular