Bebek Doğdu İlk Çığlık

Şu an doğum odasında bir kişi daha bulunuyor. Şimdilik yeni do­ğan bebeğe gereken yardım yapılırken rahim işin son rötuşları ya­pılmadan önce biraz dinlenir. Bundan sonra doktor göbek kordonunu bağlar ve keser. Bebek artık kendi başına kalmıştır. Daha sonra, sıvı ve yapışkan suyla karışık olan bebeğin burun ve ağzı temizle­nir. Birkaç saniye içinde çocuğun burun delikleri açılır, yüzü buru­şur, göğsü kalkar iner ve ağzı açılır. Hayatında ilk kez soluk almak­tadır. Ciğerlerine giren ve onları birdenbire genişleten havanın et­kisi ile bir çığlık atar.

Nihayet, gözlerine her türlü mikrobu önlemek için göz ilacı (kolir) damlatılır. Bu tedbir zorunlu olmadan önce yeni doğan çocukla­rın % 10′u gözlerinden mikrop kapar, bazan da kör kalırlardı.

Doktor çocuğu hemşireye verir. Hemşire çocuğun ilk temizliğini yapar.

Uyuyorsanız, bulunduğunuz odada yapılan bu ilk temizliği gör­mezsiniz. Hemşire bebeği ılık yağ veya su ve sabunla temizler, pud­ralar, tartar ve üşümemesi için hemen giydirir. Göğsüne veya eline bebeğin kimliğini gösteren bir bant yapıştırır ve getirdiğiniz kundak bezleri ile onu sarar. Böylece başkası ile karışmasına imkân kalmaz. Sonra hemşire bebeği götürür, babasına gösterdikten sonra küçük yatağına yatırır. Bazı kliniklerde kimlik kartı konmaz, bu durumda ya bir tane kendiniz getirin veya böyle bir kartın konmasını isteyin

Konular