Besin alerjisi

Besin alerjisi belirli besinlere karşı vücudun bağışıklık sisteminde gösterdiği yanıtta bir anormallik veya değişiklik olması şeklinde tanımlanmaktadır. Genelde bu reaksiyonlar kusma, ishal, kabızlık, karın ağrısı şeklinde olabileceği gibi bu bulgulara deride kızarıklık, kaşıntı, yanma, kaşıntılı deri iltihabı (egzema) eklenebilmektedir. Astım gibi solunum sistemine ait alerjik reaksiyonlar ise daha büyük çocuklarda görülmektedir.

Hangi besinlerin alerjik etkileri olabilir?

Bunların başında inek sütü, yumurta akı, buğday, bazı etler, bazı balıklar ve kabuklu deniz hayvanları, sebzelerden bezelye, mantar, salatalık, meyvelerden çilek, mandalina, portakal, çikolata, kahve, çay, soya, besinlere eklenen koruyucu ve renklendiriciler.

Bu yüzden anne sütü alan bebeklere ek besinler öğle öğününde ve sebzelerden havuç, patates, kabak gibi alerjik etkisi olmayan besnlerle başlanılmalıdır.

Alerji tanısı konulmasında ve tedavisinde alerjinin diyet kaynaklı olup olmaması ve neden olan besinin bulunması gerekmektedir. Bu nedenle beslenme uzmanı ve çocuk hekiminin ayrıntılı beslenme araştırması yapması ve hangi bulguların olduğunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğer hangi besinin alerjiye neden olduğu bulunamıyorsa eliminasyon (diyetten çıkarma) diyetleri uygulanır.

Alerjiye neden besin bulunduktan sonra beslenme uzmanı kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca diyetten çıkarılan besinden eksik kalmayacak vitamin ve minerallerin hangi besinlerle sağlanacağı beslenme uzmanından ailenin öğrenmesi gerekmektedir.Unutmayın besin alerjisi ciddi bir sorundur. Mutlaka uzmanlardan yardım almalısınız.

Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez

Konular