0 – 3 Yaş Çocukların Yaz Aylarında Beslenmesi

Yaz aylarındaki sıcaklardan sadece yetişkinler değil küçükler de etkileniyor. Onları sıcaklara karşın doğru beslemek görevi de anne ve babalara düşüyor. Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez 0 -3 yaş çocuklarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda şunları söylüyor: “1-3 yaş dönemi çocuklar için gelişme, büyüme ve sosyal davranışlar açısından önemli bir dönemdir. Bu yaşta çocuklar düzenli yemek yeme alışkanlığını kazanmaları için en önemli süreçtir.

Bu süreç doğru şekilde değerlendirilmez ise aile için yemek yeme problemlerinin artacağı anlamına gelmektedir. Bu yüzden ailenin bu yaştaki çocukları neyi, nasıl ve ne kadar yedirecekleri konusunda ellerinde kılavuz olabileceği besin rehberine ihtiyaçları vardır. Amerikan Diyetisyenler Birliği bütün sağlıklı 1-3 yaş çocuklarının tüketmesi gereken besinleri grupladı ve o yaş grubu çocukları için günde ne kadar tüketileceğini açıkladı. Bunun amacı çocukların beslenirken enerji, protein, vitamin, mineral, posa ve sıvı açısından gereksinimlerinin karşılanabilir olmasıdır. 1- 3 yaş çocuklarının günlük tüketmesi gereken porsiyon miktarı şöyledir: 6 porsiyon tahıl grubu, 5 porsiyon sebze meyve, 3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 2 porsiyon et, tavuk, balık grubu, 4 porsiyon yağ”

Bol Su İçmelerini Sağlayın

Sıcak havalarda su kaybı artmaktadır. Düzenli bir metabolik aktivite için mutlaka kaybolan sıvıyı yeniden yerine koymanız gerekir. Her 1 kcal enerji için 1 ml sıvı önerilmektedir. Bu yüzden çocuklar ortalama alacakları tüm sıvı toplamı 1000-1500 cc olmalıdır. Sıvı alımında bir önemli noktanın altını özellikle çizen Selahattin Dönmez şöyle diyor:” Hazır meyve suyu, normal kola, gazoz besleyici değeri olmadığı için çocuklara önerilmemektedir. Mümkün olduğunca çocuklara bu içecekler verilmemelidir. Bunu yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran içilmesini teşvik etmek önerilmelidir.”

Yaz Ayları ve Dondurma

Dondurma, çocuklar için dondurma vazgeçilmez bir tatlıdır. 100 gr. dondurmada 193 kalori, 4,5 g protein, 148 mg kalsiyum, 0,1 mg demir bulunmaktadır. 1-3 yaş çocuk beslenmesinde en önemli besin öğeleri protein, kalsiyum, enerji ve demirdir. 1 su bardağı süt yerine 100 g dondurma tüketilebilir. Dondurmanın glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme oranı) düşük bir besin olduğu düşünülecek olursa yaz kış tüketilebilecek bir besindir. 1 top dondurmada yaklaşık 40-45 kaloridir ve 35 mg kalsiyum içerir. Hazır dondurmalar satın alınırken mutlaka etiketi okunulmalı, tarihi geçmiş olan tüketilmemelidir. Kilo alamayan çocuklar ikindi öğünlerinde fıstık, badem, çikolata parçacıklı olanları tüketirse iyi enerji kaynağı sağlamış olurlar.

Konular