Sistit Hamilelikte Artıyor

Sistit,çeşitli mikrobik organlar tarafından oluşturulan mesane enfeksiyonudur.Cinsel ilişki,idrar yolundan yapılan müdahaleler,doğum,nörolojik problemler,mesanede taş veya herhangi bir yabancı cisim varlığı, su tüketiminin az olması, mesanenin enfeksiyon ajanlarına karşı biyolojik savunma bariyerlerinin yetersiz olduğu durumlar sistit gelişimine sebep oluyorlar. Alman Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Uğur Özalp “Hamilelik sırasında ,özellikle erken dönemde idrarda önemli derecede bakteri çıkışı (bakteriüri)saptanır. Kadınlar hamilelik sırasında ve hemen ertesinde idrar yolları enfeksiyonu açısından risk altındadırlar ve saptanan herhangi bir enfeksiyon hemen tedavi edilmelidir.” diyerek anne adaylarını uyarıyor.

Belirtileri

Sık işeme,acil işeme hissi,idrar yaparken yanma,geceleri idrara çıkma, karnın alt kısmında ağrı ve rahatsızlık hissi sık görülen yakınmalar arasında yer alıyor. Sıkışma şeklinde idrar kaçırma ve kanlı idrar yapma görülebilir,yüksek ateş ise nadir görülüyor.

Tanı ve Tedavi

Basit idrar tahlili ile enfeksiyon varlığı ve idrar kültürü ile de enfeksiyona sebep olan mikrobun cinsi saptanarak tanı konuluyor. Dr. Özalp tedavi konusunda ise şunları söylüyor: “Sorumlu olarak saptanan mikrobik ajana yönelik antibiotik tedavileri uygulanır. Ancak hamile hastalarda gebelik göz önüne alınarak uygun ve fetusa zarar vermeyecek ilaçlar seçilmelidir.”

Önlemler

Dr. Özalp önlemleri şöyle sıralıyor:

• Sıvı tüketiminin arttırılması
• Kişisel hijyene özellikle genital bölgenin temizliğine dikkat edilmesi
• Taş ve benzeri idrar yolları problemlerinin çözümlenmesi
• Vaginal akıntı –enfeksiyon gibi durumlarda tedavi uygulanması
• Genel önlemlere ek olarak hamilelik döneminde takipler sırasında idrar analizlerinin yapılması

Konular