Hamileliliğin zevkine varın!

Banyo

Sık banyo yapmanız veya duş almanız kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Ancak suyun sıcaklığının fazla yüksek olmamasına özen göstermenizde fayda olduğunu unutmayın. Bu ;özellikle gebeliğin erken dönemleri için geçerlidir.

Saç bakımı

Gebelik sırasında saçlarınızın uzamasının hızlandığı, yüz ve vücut kıllarında artış olduğu dikkatinizi çekebilir. Östrojen hormonunun etkisiyle, saçlarınızın dökülmesi azalır. Fakat bebeğin doğumunu izleyen dönemde hızla saçlarınız dökülebilir, paniğe kapılmamalısınız; bunlar gebelik sırasında dökülmeyen saçlardır.

Cilt bakımı

Cildin rengi ve yapısı gebelikte değişme eğilimindedir. Bazı kadınlar ciltlerinin daha pürüzsüz ve lekesiz olduğunu ifade ederken, bazıları da cildinin kuru veya yağlı ve daha çok lekeli bir hal aldığından yakınırlar. Yine gebelikte, ciltte minik toplardamarlarda ve deri çatlaklarında artış olabilir ve cildin pigment içeren kısımlarında rengin daha koyulaşma izlenir. Başlıca pigment değişiklikleri şunlardır:

- Kloazma veya gebelik maskesi. Burun çevresi, yanaklarda ve çenede olan kahverengi lekelerdir, koyu renkli kadınlarda daha sık gözükür. Doğum lekeleri, benler, meme başları daha koyu renk alır.
- Linea nigra. Karında, orta hatta bulunan çizgi daha koyu ve belirgin hal alır.

Doğumdan sonra birçok pigment değişikliğinin geri dönmesine rağmen meme başı bir miktar koyu kalabilir. Gebelikte ortaya çıkan deri çatlaklarını önlemenin imkanı yoktur. Fazla ve hızlı kilo alan bayanlarda daha fazla görülür. Doğumu takiben renkleri açılır ve beyaz olarak kalırlar. Gebe iken güneşte kaldığınızda daha çabuk bronzlaşırsınız, bu nedenle koruyucu kremler kullanmalısınız.

Uyku

Gebeliğiniz sırasında mümkün olduğunca çok dinlenmeniz ve uyumanız önemlidir. Bazı kadınlar gebelikte uyuma güçlüğü çekebilirler. Bu, gebeliğin ilk aylarında artmış anksiyeteye, ilerleyen gebelik haftalarında ise bir türlü rahat uyku pozisyonunun bulunamamasına bağlıdır.

Aşağıda sayılanlar uyumanızı kolaylaştırabilir:

- Mümkün olduğunca gün içinde kısa sürelerle uyumaya çalışın.
- Yatmadan önce bir bardak ılık süt için.
- Uyku öncesi ılık bir duş almak iyi gelebilir.
- Gevşemenizi sağlayan hafif egzsersizler yapabilirsiniz.
- Uykuya dalıncaya kadar müzik dinleyip, kitap okuyup veya TV seyredebilirsiniz.
- Eşinizden size masaj yapmasını rica edebilirsiniz.
- Sırt üstü yatmaktan daha çok sol veya sağ yanınıza yatmayı deneyin, gerekirse bir yastıkla karnınızı destekleyin.

Konular